28 dec - 2020
Categories:

5 groenblijvende planten voor de winter

Het einde van december is in zicht en de winter heeft haar intrede gedaan. Kale bomen, takken en planten bepalen het aanzicht van je tuin, terras of balkon. Je snakt naar wat fris en groen in je tuin, om de boel wat op te leuken. Met deze 5 winterharde en groenblijvende planten kom jij de donkere dagen door!

Kardinaalsmuts (euonymus fortunei) ‘Emerald Gaiety’

De kardinaalsmuts, beter bekend als de euonymus, is er in veel soorten en maten. Niet al die soorten zijn winterhard, maar de ‘Emerald Gaiety’ is dat gelukkig wel. Deze groenblijvende heester, die van origine uit Japan komt, doet het prima tijdens onze Nederlandse winters. Met zijn zilverbonte bladeren heeft deze plant een grote sierwaarde, en hij wordt dan ook veel gebruikt om tuinen en balkons in de koude maanden een opkikker te geven. Bovendien zal de ‘Emerald Gaiety’ niet snel bevriezen, want deze heester kan temperaturen tot -25 graden verdragen.

Laurierkers (prunus laurocerasus) ‘Mano’

Net als veel andere laurierkersen is ook de soort ‘Mano’ een groenblijver tijdens de winter. Deze soort onderscheidt zich met prachtige, heldergroene bladeren, die je tuin een frisse en bijna zomerse uitstraling weten te geven. In de lente kun je bovendien genieten van kleine, opstaande, witte bloemetjes, die vrolijk bloeien vanaf april. Ook deze heester is overigens prima bestand tegen vorst, nog beter dan zijn soortgenoten. Waar andere laurierkersen winterhard zijn tot -15 graden blijft de ‘Mano’ zelfs stralen tot temperaturen van -25 graden!

Hulst (ilex meserveae) ‘Blue Maid’

De hulst ‘Blue Maid’ staat bekend als decemberplant. Deze plant staat symbool voor kerstmis en is met zijn rode besjes dan ook een echte sfeermaker tijdens de feestdagen. Ook na de kerst misstaat een hulst echter nergens. Zeker als de rode besjes na de eerste vorst niet meer giftig zijn en volop vogels naar de tuin lokken, brengt hij ook na december een hoop gezelligheid. Daarnaast gedijt deze heester prima bij koud weer en verdraagt hij temperaturen tot -15 graden. Je hoeft je op winterse dagen dus geen zorgen te maken om deze heester: hij blijft gewoon mooi!

Choisya ternata ‘Sundance’

Met zijn vrolijke, geel-groene bladeren is de choisya ‘Sundance’ een opvallend fleurige verschijning, die het goed doet in iedere tuin en op elk balkon of terras. Hoewel zijn naam doet vermoeden dat dit een typische zomerheester is, is de choisya groenblijvend én redelijk winterhard. Pas als er ‘s winters temperaturen beneden de -10 graden worden voorspeld, is het slim om deze heester wat extra bescherming te bieden of tijdelijk naar binnen te halen. Dan kun je in het late voorjaar genieten van mooie, witte bloemetjes aan deze plant.

Griselinia littoralis ‘Green Horizon’

De griselinia is met zijn kleine, glanzende en diepgroene blad een sierlijke heester, die je tuin in de wintermaanden in één klap vergroent. Deze groenblijver is daarnaast vrij goed bestand tegen de zachte, Nederlandse winters. Net als de choisya is het wel slim om hem bij temperaturen onder de -10 graden te beschermen tegen de vorst met bijvoorbeeld een vliesdoek. Als de temperatuur boven de -10 blijft, heeft de griselinia niet veel zorg nodig om je tuin, terras of balkon op te vrolijken.

De heesters van Just Terrace zijn verkrijgbaar bij onze verkooppunten. Die zijn momenteel helaas gesloten, maar wist je dat veel tuincentra ook bezorgen? Zo kun je je favoriete heester alsnog bij je thuis krijgen tijdens deze lockdown!