20 dec - 2020
Categories:

Met deze 5 planten trek je vogels naar je tuin of balkon

Niets is zo gezellig als vogels in je tuin, op je terras of op je balkon, toch? Natuurlijk kun je ervoor kiezen om met vetbollen wat gevleugelde vriendjes naar je tuin te lokken. Of je hangt wat vogelhuisjes en nestkastjes op. Maar er zijn ook planten waarmee je je tuin aantrekkelijk kunt maken voor vogels. In deze blog zetten we de 5 favoriete heesters van vogels op een rijtje.

Hulst ‘Blue Maid’

De hulst, ook bekend onder de Latijnse naam ‘Ilex’, is er in vele soorten en maten, met en zonder bes. Onze Ilex ‘Blue Maid’ is met zijn glanzende, stekelige blad en rode besjes een echte decemberheester, die symbool staat voor kerstmis. Ook na de kerst kun je echter nog genieten van deze plant, want hij bloeit de rest van de winter gewoon door. De besjes zijn giftig, voor mensen althans. Voor vogels zijn ze, nadat het een keer goed gevroren heeft, gewoon eetbaar. Dat weten de slimme beestjes maar al te goed, dus bereid je na een koude nacht voor op de gezelligheid van fluitende vogels in je tuin, op je terras of op je balkon!

Sneeuwbal

De sneeuwbal, beter bekend als de ‘Viburnum’ Tinus, is een echte winterheester. Hij bloeit van januari tot mei met prachtige, witte bloemen. Na die lange bloeiperiode komen er zwarte bessen aan deze heester, waar vogeltjes maar wat graag op af komen. Zo brengt de sneeuwbal leven naar je tuin en heb je ook na de bloei nog plezier van deze populaire plant.

Glansmispel ‘Red Robin’

Onze glansmispel (Photinia x Fraseri) ‘Red Robin’ is een graag geziene plant in iedere tuin. Deze heester blijft namelijk het hele jaar door verrassen. Hij is vooral populair in de herfst, vanwege de herfstachtige, rode kleur, maar ook de rest van het jaar misstaat de glansmispel nergens. In juni komen er kleine, witte bloemetjes aan de plant. De bladeren verkleuren rond die tijd van rood naar groen. Na de bloei, in het najaar, kleurt het blad weer rood en verschijnen er donkere besjes, waar vogels dol op zijn.

Callicarpa

De Callicarpa is een wat minder bekende heester. Dat is echter niet terecht, want met de knalpaarse besjes is het een kleurrijke plant, die je tuin, terras of balkon moeiteloos opfleurt in de koude, grijze wintermaanden. Bovendien brengt de Callicarpa volop leven naar je tuin. Deze heester houdt haar bessen namelijk van het najaar tot in de late winter. Vogels komen maar wat graag proeven van deze paarse lekkernij. Vooral bij merels staan Callicarpabessen hoog op het lijstje van lievelingseten. Na de winter krijgt de heester overigens blad, waarna er in de zomer lila bloemetjes ontstaan. Ook in de zomer dus een fleurige verschijning!

Liguster

De liguster (Ligustrum Delavayanum) is een echte klassieker in veel tuinen. Deze prachtige, wintergroene heester bloeit volop in de zomer. Na de bloei van de mooie, witte bloemen, krijgt deze plant nog bes. In het vroege najaar trekken de rijpe, zwarte bessen van de liguster vogels aan, en kun je met deze plant dus genieten van snoepende vogeltjes en vrolijk gefluit.

De heesters van Just Terrace zijn verkrijgbaar bij onze verkooppunten. Die zijn momenteel helaas gesloten, maar wist je dat veel tuincentra ook bezorgen? Zo kun je je favoriete heester alsnog bij je thuis krijgen tijdens deze lockdown. Een mooi cadeautje voor jezelf!