13 jan - 2021
Categories:

Perfecte planten voor je tuin op het noorden

Een tuin op het noorden kan soms lastig zijn. Niet alle planten en bloemen gedijen goed in de schaduw. Toch zijn er gelukkig heel veel opties om je tuin op het noorden het hele jaar door leuk aan te kleden met groene decoratie. Wij zetten de 5 mooiste heesters voor een schaduwtuin op een rijtje.

Sneeuwbal

De sneeuwbal (Viburnum Tinus) is een prachtige en erg populaire winterbloeier. En dat is niet voor niets het geval. De sneeuwbal heeft een lekker lange bloeiperiode. Van oktober tot mei geniet je van deze heester. Eerst krijgt hij kleine, roze bloemschermen en daarna komen er volle, witte bloemen aan de plant. De bloei eindigt vervolgens met zwarte bessen, waar de vogels dol op zijn. Het grote voordeel van de sneeuwbal is dat hij het eigenlijk overal goed doet. Zon, schaduw of halfschaduw, de viburnum heeft geen voorkeur en bloeit dus hoe dan ook prachtig in jouw tuin, ook als die op het noorden ligt!

Katjeswilg

Net als de sneeuwbal, is ook de katjeswilg (Salex Caprea) geen erg veeleisende heester wat betreft licht. Ook deze plant, die overigens ook de heester van de maand januari is, doet het zowel in de zon als op een halfschaduw- of schaduwplek prima. Bijkomend voordeel is natuurlijk ook de sierwaarde van deze wilg. Hij staat namelijk bekend om zijn prachtige, sierlijke takken en de witte katjes. Ga je voor deze heester in je tuin of op je terras? Zorg dan wel dat hij een beetje uit de wind staat, want door de zware kroon wil hij nog wel eens omwaaien.

Laurierkers

Ook de laurierkers (Prunus Lauracerasus) is een taaie heester, die niet per se volopĀ  zon nodig heeft om mooi te blijven. Sterker nog, zelfs strenge vorst kan deze heester gemakkelijk aan. Hij overleeft het nog bij temperaturen van slechts -15 graden. Met het heldergroene blad van deze groenblijvende en winterharde heester, breng bovendien in iedere tijd van het jaar een frisse wind naar je tuin. Daarnaast krijgt de laurierkers op stam in het vroege voorjaar fleurige, witte bloemetjes, ook als hij een plekje in de schaduw heeft. Hartstikke leuk en sfeervol voor een noordelijk gelegen tuin, terras of balkon!

Hortensia

De hortensia (Hydrangea) is er in alle kleuren, soorten en maten. Daarmee is er voor ieder wat wils. Of je nu gaat voor een pluimvormige of een bolvormige hortensia, en voor een witte, een roze of een blauwe: iedere tuin krijgt een boost met een hortensia op stam van Just Terrace. De prachtige, grote en vrolijke bloemen van deze heester, zorgen voor ontzettend veel sfeer in de zomer. En gelukkig heeft de plant maar weinig zon nodig om die bloemen te krijgen. Een perfecte keuze voor je schaduwtuin, dus!

Glansmispel

De glansmispel (Photinia) is met zijn rood uitlopende bladeren een prachtige heester voor de herfst. Ook de rest van het jaar misstaat deze plant echter nergens, ondanks zijn herfstige uitstraling. Doordat hij zijn blad niet verliest, blijft hij in de winter net zo mooi als in het najaar. En in de vroege zomer verrast hij je met leuke, witte bloemetjes. Zo heb je het hele jaar plezier van je glansmispel. Daarnaast staat deze plant graag in de schaduw, wat hem dus erg geschikt maakt voor een tuin, terras of balkon op het noorden.

 

De heesters van Just Terrace zijn verkrijgbaar bij onze verkooppunten. Die zijn momenteel helaas gesloten, maar wist je dat veel tuincentra ook bezorgen? Zo kun je je favoriete heester alsnog bij je thuis krijgen tijdens deze lockdown!