5 jan - 2021
Categories:

Heester van de maand: katjeswilg ‘Kilmarnock’

Bij iedere tijd van het jaar passen andere planten. Daarom staat er bij Just Terrace iedere maand één heester in de spotlights. De heester van de maand januari is de katjeswilg ‘Kilmarnock’.

De katjeswilg heet in het Latijn de Salix Caprea en wordt ook wel de treurwilg genoemd. Die naam is niet geheel terecht, want deze heester is alles behalve treurig. Het is een van de weinige niet-wintergroene heesters die in de winter nog steeds een enorme sierwaarde heeft. De sierlijke, hangende takken van dit boompje veroorzaken dat effect, in combinatie met de kleine, zilverwitte katjes die de katjeswilg in februari krijgt. Een paar weken later, rond maart/april, volgen er gele meeldraden. Uiteindelijk krijgt de katjeswilg mooi, groen blad, dat hij zodra het kouder wordt weer verliest. Een heester vol variatie, dus!

Een katjeswilg voor ieder thema

De creatievelingen onder ons kunnen hun ei zonder twijfel kwijt met een katjeswilg. De hangende takken lenen zich namelijk uitermate goed om versieringen in te hangen, bijvoorbeeld met Halloween, Kerstmis of Pasen. En ook in de maand januari kun je deze heester natuurlijk wat sfeer mee geven. Als je hem zo na de feestdagen wat kaal vindt, dan hang je er toch gewoon wat winterversieringen in? Moet kunnen!

Overigens is het ook leuk om, als je de mogelijkheid hebt, wat te spelen met de lichtinval op je katjeswilg. De takken zorgen bij het juiste licht namelijk voor intrigerende schaduwen, wat hartstikke gaaf uitziet.

      

Verzorging van je katjeswilg

De katjeswilg heeft niet veel onderhoud nodig, maar heeft wel een paar wensen. Zo staat deze heester het liefst uit de wind. De kroon is door de hangende takken namelijk vrij zwaar, waardoor hij gemakkelijk om kan vallen. Wil je hem toch op een plekje in de wind zetten? Zorg dan dat hij voldoende ondersteuning heeft, zodat hij niet bij het minste of geringste zuchtje wind omvalt.

Qua grondsoort heeft de katjeswilg niet echt een voorkeur. Wel heeft deze plant voldoende water nodig, zodat hij niet uitdroogt. Te veel water is echter ook niet goed. Zorg dus voor een goede balans. Die balans hangt af van de tijd van het jaar. Als de katjeswilg blad heeft, dan heeft hij meer water nodig dan wanneer hij geen blad heeft. Wil je gegarandeerd goed zitten? Zorg dan dat de pot altijd licht vochtig is, dan kan er niet veel verkeerd gaan.

Katjeswilg snoeien

De katjeswilg kun je, om hem mooi en rustig te houden, het best direct na de bloei van de katjes in het voorjaar snoeien. Hij mag worden gesnoeid tot zo’n 3 centimeter van de stam. Er blijft dan alleen nog een knot over. Dat is echter niet van lange duur: al snel zul je zien dat er weer twijgen teruggroeien en binnen de kortste keren geniet je weer van een volle, sierlijke katjeswilg.

De katjeswilg is de heester van de maand januari en is verkrijgbaar bij onze verkooppunten. Die zijn momenteel helaas gesloten, maar wist je dat veel tuincentra ook bezorgen? Zo kun je je favoriete heester alsnog bij je thuis krijgen tijdens deze lockdown!