28 nov - 2020
Categories:

Van stekje tot heester

De meeste heesters komen bij ons in de kwekerij binnen als stekje. In een paar jaar tijd groeien ze uit tot prachtige, volwaardige tuinheesters. Maar wat gebeurt er nu precies tijdens het proces van stekje tot heester? Dat leggen we je graag uit in deze blog.

Stekken planten

Heesters komen bij ons binnen als kleine, iele stekjes. Ze zijn ‘geplugd’, zodat ze al heel vroeg geplant kunnen worden. Op de foto hiernaast zie je zo’n stekje met plug (© Rötjes Young Plants). We planten de stekken direct in een pot zetten alle potten dichtbij elkaar. Doordat ze zo dichtbij elkaar staan, moeten ze wel omhoog groeien. Binnen een paar maanden groeit dat kleine stekje dan ook uit tot een herkenbare plant.

Stokken, aanbinden, knippen en enten

Als de planten een hoogte hebben van zo’n 50 centimeter, dan worden ze gestokt en aangebonden. Verder knippen we de top eruit, zodat de plant de kans krijgt om te vertakken. Sommige soorten worden ook nog geënt in deze periode. Bij het enten wordt een deel van een plant vastgemaakt op een deel van een andere plant. Die delen vergroeien met elkaar, waardoor de plant sneller groter wordt.

Wil je meer weten over enten of er zelf mee aan de slag? Lees dan onze blog over enten.

De tijd om te ontwikkelen

In de tijd die volgt krijgen de heesters de tijd om zich verder te ontwikkelen. Sommige soorten worden nog een keer geknipt, om zoveel mogelijk vertakkingen te krijgen. In 7 à 8 maanden tijd ontpoppen ze zich tot iets wat steeds meer op een echte tuinplant begint te lijken.

Ompotten en snoeien

Na die 7 à 8 maanden worden de heesters in een andere pot gezet. Ze komen dan in grotere potten van 3 liter te staan, waarin ze de kans krijgen om uit te groeien tot volwaardige heesters. Opnieuw volgt een tijd van ontwikkelen. In deze periode snoeien we al onze heesters gemiddeld drie keer met onze snoeirobot. Zo groeien ze uit tot compacte, maar volle planten.

Van de kwekerij naar je tuin

Afhankelijk van de soort zijn onze heesters na 2 à 3 jaar klaar voor de verkoop. Ze worden dan vanuit onze boomkwekerij naar tuincentra in heel Europa gebracht, waar jij ze kunt kopen. Zo belanden ze uiteindelijk bij jou, waar ze doen waar ze voor gemaakt zijn: ze brengen sfeer en zorgen ervoor dat je je thuis voelt in je tuin of op je terras. Prachtig, toch?

Ben je benieuwd geworden naar de heesters van Just Terrace? Bekijk dan ons assortiment of ga langs bij een van onze verkooppunten.