14 okt - 2020
Categories:

Wat is enten?

Enten is een vorm van veredeling van planten. Bij het enten wordt een deel van de ene plant – de ent – vastgemaakt op een deel van de andere plant – de onderstam. Die twee delen vergroeien vervolgens met elkaar en worden als het ware samen één plant.

Waarom enten?

De belangrijkste reden om te enten, is om een betere, sterkere heester te creëren. De onderstam en de ent versterken elkaars eigenschappen. Bovendien wordt het groeiproces versneld door het enten, waardoor de heester sneller groot is.

Om deze redenen is ook een deel van de heesters van Just Terrace geënt tijdens de kweek. Ben je benieuwd of de heesters in jouw tuin of op jouw terras zijn geënt? Vaak kun je de vergroeiing die ontstaat door het enten nog wel zien. Op de foto hiernaast is bijvoorbeeld heel duidelijk te zien dat het stammetje ooit bestond uit twee aparte delen.

Hoe werkt enten?

Enten hoeft niet per se bij de kweker te gebeuren, met een beetje groene vingers lukt het jou ook. Het is niet heel ingewikkeld, maar het is wel belangrijk dat het zorgvuldig gebeurt.

Om te enten heb je allereerst een ent en een onderstam nodig. De ent en de onderstam moeten tot dezelfde familie behoren. Kies bijvoorbeeld voor een sering-soort en een liguster-onderstam. Voor de ent kun je een éénjarig takje van een heester gebruiken. Als onderstam gebruik je de stam van een gezonde heester.

Heb je je ent en je onderstam bij elkaar? Dan kun je beginnen!

Stap 1: Snijd de onderstam schuin de door jou bepaalde hoogte van de stam.

Stap 2: Pak de ent en zorg dat deze ook een schuine snede heeft. Plaats ze met de schuine zijdes tegen elkaar.

Stap 3: Bevestig de twee delen met tape of een strip aan elkaar. Strijk de plaats daarna nog af met entwas, om indroging te voorkomen.

Stap 4: Laat de twee delen vergroeien. Hoe lang dit duurt, is afhankelijk van de soort. Voor extra bescherming of verwarming, kun je glazen kokers of tunnels over je jonge enten plaatsen.