Categories:

December is de maand bij uitstek om te tuinieren!

December is de feestmaand, maar wist je ook dat december oorspronkelijk een maand is waarin vooral snoei- en ander onderhoudswerk werd gedaan? Dat gebeurt nog steeds, maar wel minder, doordat de winter als seizoen voor tuinieren op de achtergrond is geraakt. Waarom zou je in de winter tuinieren? Het werken in de tuin is ideaal in de herfst of winter. Er zijn namelijk altijd periodes dat het niet vriest, het mooi weer is en dat er geen vorst in de grond zit. De grond is eigenlijk tot ver in de herfst nog een stuk warmer dan in het vroege voorjaar. Planten zijn in ruststand en laten zich makkelijk planten of verplanten. Bovendien krijgen ze de tijd om rustig nieuwe haarwortels te vormen en te wennen aan de nieuwe grond waar ze in staan.

Zie jij jezelf niet tuinieren deze maand?
Zoals al eerder aangegeven is de maand december nou niet bepaald de maand om in de tuin te werken. Het enige dat vrijwel door de meeste mensen wordt gedaan is het aanbrengen van verlichting aan bomen of planten. Dat geeft natuurlijk gelijk een gezellig en warme sfeer in de tuin. Een makkelijke oplossing om je tuin winterklaar te maken is door heesters op ministam in potten te plaatsen die bestand zijn tegen het koude winterse weer. Lees verder om te weten welke heesters geschikt zijn.

 

Salix caprea ‘Kilmarnock”
Deze Salix (treurwaterwilg) is winterhard en is treurvormig. Als solitair is de heester ideaal voor op het terras. In februari komen er zilverwitte katjes aan de boom en in maart en april vormen zich gele meeldraden. Daarna groeien grijsgroene bladeren. In de winter groeien er geen bladeren, maar dan sieren de naar beneden gaande takken een mooi geheel met de in knop zijnde katjes. Deze heester is erg makkelijk in onderhoud en gedijd in elke grondsoort, zolang je maar water geeft. Staat graag in de zon of halfschaduw. Na de bloei kun je het boompje snoeien tot 3 cm bij de kroon, zodat aan de nieuwe takken volgend jaar weer mooie twijgen bloeien.

 

Ilex meserveae ‘Blue Maid”
Deze Ilex (Amerikaanse Hulst) is zeer winterhard en geeft een winters gevoel met de prachtige rode besjes. Het blad heeft een warm glanzende blauwgroene kleur en heeft stekels aan de rand van het blad. De hulst is makkelijk te snoeien en groeit in de volle zon, halfschaduw en schaduw, maar houdt wel van vochthoudende humusrijke grond. Én een groot voordeel is dat de hulst niet veel water nodig heeft.