15 apr - 2021
Categories:

Hallo planten, doei voorjaarsdip!

Planten in je tuin, je woonkamer of op je terras zien er niet alleen mooi en sfeervol uit, ze doen nog veel meer. Wist jij dat groen een positief effect heeft op je stemming? Tijd voor nieuwe planten dus, zodat je die voorjaarsdip voorgoed gedag kunt zeggen!

Planten in je omgeving

Er is ontzettend veel onderzoek gedaan naar de effecten van bloemen en planten in je omgeving op je mentale welzijn. En uit de resultaten van die onderzoeken blijkt dat groen veel goeds doet. Zo zouden planten ervoor zorgen dat je beter kunt focussen tijdens het werk en helpen ze je om productief te zijn. Geen wonder dat de ‘kantoortuin’ helemaal in de mode is tegenwoordig!

Behalve dat ze je helpen tijdens het werken, zorgen planten volgens verschillende onderzoeken ook voor een lager stressniveau en meer innerlijke rust, vooral als ze in bloei staan. Ze helpen je ontspannen en maken je op die manier gelukkiger. In sommige gevallen komt dat ook door de geur die een plant verspreidt. Zo zorgen de geuren van de rozemarijn (zie foto), de vlinderstruik en de lavendel voor een ontspannen gevoel. Maar het is niet altijd alleen de geur, ook de kleuren en de sfeer die planten met zich meebrengen hebben een positieve uitwerking op hoe je je voelt. Een Britse studie toont bijvoorbeeld aan dat je lekkerder in je vel gaat zitten van tijd doorbrengen in je tuin. Vanaf slechts 30 minuten per week merk je al positieve effecten op je mentale gezondheid. En langer buiten in de tuin zijn is natuurlijk nooit weggegooid!

Tuinieren en je stemming

Niet alleen de aanwezigheid van groen bevordert je stemming en humeur, ook van werken met groen schijn je gelukkiger te worden. Zo blijken mensen die veel tuinieren gelukkiger te zijn dan mensen die weinig in de tuin bezig zijn. Tuinieren leidt namelijk af van je zorgen en zorgt ervoor dat je écht even tot rust komt. Er bestaat zelfs zoiets als tuintherapie, waarbij mensen met emotionele of psychische problemen in hun tuin aan de slag gaan om zich beter te voelen!

Ben jij na het lezen van dit artikel helemaal om en vind je het hoog tijd voor nieuw groen in je tuin? De heesters van Just Terrace zijn verkrijgbaar bij onze verkooppunten. Helaas kun je daar momenteel vaak niet zomaar gaan winkelen, maar wist je dat veel tuincentra ook bezorgen? Ook kun je bij een aantal tuincentra op afspraak gaan shoppen. Zo kun je je favoriete heester op stam gelukkig alsnog bij je thuis krijgen tijdens deze lockdown!