1 jul - 2021
Categories:

Vlinders naar je tuin lokken doe je met deze 5 planten!

Vlinders zijn niet alleen prachtig om te zien, ze zijn ook nog eens erg nuttig. Net als bijen zorgen ze namelijk voor de bestuiving van bloemen. Zo dragen ze dus hun steentje bij aan de natuur en aan biodiversiteit. Helaas hebben vlinders het niet gemakkelijk. Wil jij deze mooie insecten een handje helpen? Zorg dan voor een vlindervriendelijke tuin met deze 5 heesters!

Vlinderstruik

Een inkoppertje in dit rijtje is toch wel de vlinderstruik (buddleja). Deze prachtige plant produceert in de zomermaanden heel veel bloemen. Welke kleur die bloemen hebben, is afhankelijk van de soort. Ook bij Just Terrace hebben we verschillende soorten vlinderstruiken. Die soorten hebben één belangrijk ding met elkaar gemeen. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn vlinders dol op alle soorten van de vlinderstruik! En niet alleen vlinders, ook bijen en andere insecten komen af op deze populaire heester.

Lavendel

Wie ooit lavendel (lavandula) in zijn tuin heeft gehad, weet dat het rondom deze plant altijd gonst van het leven. Veel insecten vinden lavendel namelijk heerlijk, ook vlinders! Wist je dat bij Just Terrace ook lavendel op stam verkrijgbaar is? Zo kun je deze paarse pracht perfect kwijt in je kleine tuin of op je balkon én support je ook nog eens de vlinders in ons land!

Pluimhortensia

Wij Nederlanders zijn dol op hortensia’s (hydrangea), maar de prachtige bloemen van deze heester staan niet per se bekend om hun aantrekkingskracht op vlinders. Dat wil overigens niet zeggen dat er helemaal geen vlinders op hortensia’s zitten, maar de hortensia is gewoon niet de lievelingsbloem van de meeste vlinders. Waarom staat de hortensia dan tóch in dit rijtje? Er is één bepaald type hortensia waar vlinders wel maar wat graag op afkomen, namelijk de pluimhortensia (hydrangea paniculata). In plaats van de bekende, bolvormige bloemen, bloeien de bloemen bij deze hortensia in een pluimvorm. De geur daarvan is blijkbaar heel aantrekkelijk voor vlinders, want ze komen massaal af op de bloemetjes in de pluimen van deze zomerse bloeier. Ben jij dus hortensia-fan én wil je vlinders naar je tuin, terras of balkon trekken? Dan is de pluimhortensia op stam maar wat geschikt voor jou!

Sneeuwbal

De vroegste vlinders komen laat in de winter, rond eind februari al tevoorschijn. De vlinderstruik, lavendel en de pluimhortensia bloeien dan nog niet. Een vroege heester die wel bloeit én vlinders lokt, is de sneeuwbal, beter bekend als de viburnum tinus. Om ook in die tijd van het jaar al te genieten van vlinders, is deze heester dan ook een grote aanrader! Bovendien bloeit de sneeuwbal van het najaar tot het voorjaar. Daarmee helpt je sneeuwbal dus ook de late vlinders in de herfst!

Dwergsering ‘Palibin’

De dwergsering (syringa) ‘Palibin’ is een kleurrijke sfeerbrenger in iedere tuin en op elk terras of balkon. En niet alleen door zijn kleurrijke verschijning brengt hij sfeer, ook al het leven dat deze plant aantrekt draagt hieraan bij. De bloemen van deze dwergsering hebben namelijk lange meeldraden en nectar in overvloed. Daarmee trekt deze heester dan ook volop fladderende vlinders aan.

Ben jij na het lezen van deze blog van plan om je tuin vlindervriendelijk te maken? Kijk dan bij welke van onze verkooppunten in jouw buurt de heesters van Just Terrace verkrijgbaar zijn.