20 aug - 2020
Categories:

Tropisch tuinieren in Nederland

Al een paar weken is het warm in Nederland, heel warm. De droogte wordt afgewisseld met onweer en stortbuien. En ergens heeft dat misschien wel wat, want zo voelt die vakantie in eigen tuin toch nog een beetje als een mediterrane of tropische vakantie. Maar aan de andere kant is het de laatste tijd misschien wel te warm geweest om echt te genieten in je tuin. Bovendien zorgen die tropische buien voor wateroverlast. Hoe voorkom je deze problemen?

Verkoeling via de grond

In een groene tuin kan het in de zomer wel vijf graden koeler zijn dan in een verharde tuin. Bomen en planten verkoelen je tuin, terwijl bestrating in je tuin de warmte juist vasthoudt. Zeker donkere stenen of tegels worden bij zonnig weer heel warm. Niet alleen houdt het materiaal de warmte vast, de kleur trekt de warmte ook nog eens aan.

Behalve dit kan regenwater in een verharde tuin of op een verhard terras niet weg, terwijl dat bij tropische buien juist nodig is. Hoe meer groen, hoe makkelijker het water in de bodem trekt. Dat zorgt voor verkoeling, maar voorkomt bovendien ook wateroverlast bij zomerse, tropische stortbuien.

Ga je je tuin opnieuw inrichten, wissel versteende oppervlakte dan af met gras en groen. Zo is je tuin koeler én beter bestand tegen extreme neerslag.

Planten en boompjes in pot

Toch betekent dit niet dat je hele tuin op de schop moet om bij tropisch weer koelte te creëren of om wateroverlast te voorkomen. Met meerdere planten en boompjes in potten kun je ook een groot deel van het regenwater opvangen in een verharde tuin. De kans op wateroverlast wordt dan dus alvast een stuk kleiner.

Heesters en planten in pot verkoelen de grond niet direct, maar dat betekent niet dat ze niet van nut zijn voor verkoeling. Het groen zorgt namelijk wel voor meer schaduw in je tuin of op je terras, en ook schaduw betekent meer koelte. Bovendien verdampen planten en bomen (al dan niet in pot) water met hun blad, waardoor de lucht er omheen afkoelt.

Tropisch tuinieren met heesters

Met de heesters van Just Terrace hoef je niet meteen je hele tuin om te spitten voor een hittebestendige tuin, maar maak je hem wel beter bestand tegen tropisch weer. Ons uitgebreide assortiment is verkrijgbaar bij onze verkooppunten.