13 apr - 2023
Categories:

Snoeien maar! Maak je heesters blij deze lente

De heesters van Just Terrace zijn erg populair onder tuiniers vanwege hun kleurrijke bloemen, mooie bladeren en heerlijke geur. Om ervoor te zorgen dat je heesters gezond blijven en goed blijven groeien, is het echter belangrijk om ze regelmatig te snoeien. In deze blog delen we enkele handige tips over hoe je heesters op de juiste manier kunt snoeien.

1. Kies het juiste moment om te snoeien

Om ervoor te zorgen dat heesters gezond blijven en mooi bloeien, is het aan te raden om ze in het voorjaar te snoeien, vlak voordat de nieuwe groei begint. Sommige heesters, zoals hortensia’s, kunnen echter ook na de bloei worden gesnoeid. Het is belangrijk om te vermijden dat je snoeit wanneer het vriest, omdat dit schade kan toebrengen aan de snoeiwonden. Ook bij zeer droog weer is het niet verstandig om te gaan snoeien. De delen van de plant die plotseling worden blootgesteld aan (felle) zon, zijn hier niet aan gewend en kunnen daardoor beschadigd raken.

2. Verwijder dode of beschadigde takken

Het verwijderen van dode of beschadigde takken is belangrijk voor de gezondheid van de heester. Gebruik een scherpe snoeischaar om de takken net boven de gezonde groei te snoeien. Hiermee voorkom je ziekten en plagen.

3. Snoei om de vorm te behouden

Snoei de heester om zijn natuurlijke vorm te behouden en de grootte en dichtheid te controleren. Gebruik een snoeischaar om de bovenkant van de heester af te knippen om hem compacter te maken, of knip de zijkanten af om de heester smaller te maken.

4. Vermijd overmatig snoeien

Overmatig snoeien kan de groei van de heester belemmeren en ervoor zorgen dat deze niet goed bloeit. Snoei niet meer dan een derde van de takken per snoeibeurt en laat altijd minstens twee of drie gezonde knoppen.

5. Wees voorzichtig bij het snoeien van bloeiende heesters

Sommige heesters bloeien op oud hout, wat betekent dat de bloemknoppen zich vormen op de takken die in het voorgaande jaar zijn gegroeid. Snoei deze heesters dus niet te vroeg in het seizoen, anders verwijder je de bloemknoppen en krijg je geen bloemen. Snoei deze heesters pas na de bloei.

 

Verzorg je heesters goed en je zult versteld staan van de prachtige bloemen en bladeren die ze voortbrengen. Snoeien is een belangrijk onderdeel van de verzorging, maar met deze tips kun je er zeker van zijn dat je heesters op de juiste manier worden gesnoeid. Dus pak je snoeischaar en ga aan de slag! En vergeet niet om na het snoeien even achterover te leunen, te ontspannen en te genieten van het prachtige resultaat van al je harde werk.