28 mrt - 2021
Categories:

Plantencombinaties: 5x waar je op moet letten

De zomertijd is ingegaan. Dat betekent dat de avonden langer worden en dat de tijd van genieten in je tuin en op je terras écht gaat beginnen. Een mooi moment om op zoek te gaan naar nieuwe, toffe plantencombinaties. Maar waar moet je rekening mee houden als je planten gaat combineren? Wij leggen het je uit in deze blog.

Standplaats

Waar je allereerst op moet letten, is of de planten die je wilt combineren dezelfde voorkeur hebben qua standplaats. Misschien wil je een mediterraans, groen olijfboompje graag combineren met een frisse hortensia, maar qua standplaats zijn deze twee heesters geen match. De olijfboom heeft namelijk veel zon nodig, terwijl de hortensia in de felle zon juist kan verbranden of verdrogen. Het is daarom beter om een andere combinatie te zoeken. Zo kun je je olijfboompje combineren ook combineren met de grote bloemen van een hibiscus. En de hortensia past bijvoorbeeld prachtig bij de laurierkers.

Bloeitijd

De bloeitijd is ook iets om over na te denken als je aan het combineren slaat. Wil je het liefst tot diep in het najaar genieten van bloeiende planten, zonder dat je steeds nieuwe hoeft te kopen? Dan kun je combinaties maken van planten met verschillende bloeiperioden. Combineer een vroegbloeier als de stermagnolia met een Amerikaanse sering, die in mei bloeit. Ook nog een zomer- en najaarsbloeier toevoegen? Denk dan eens aan de Surinaamse poederdons en de hibiscus, of de vlinderstruik en de hortensia.

Je kunt er echter ook voor kiezen om planten met dezelfde bloeitijd met elkaar te combineren. In het vroege voorjaar is de katjeswilg bijvoorbeeld erg leuk bij het Chinees klokje of de stermagnolia. In het late voorjaar en de zomer zijn, zoals op de foto bovenaan deze blog te zien, de hortensia en de Amerikaanse sering een mooi combinatie.

Blad- en bloemvormen

Ook op gebied van blad- en bloemvormen kun je toffe combinaties maken. Zo passen de beroemde bloemen van hortensia’s heel mooi bij het wat minder bekende, waaiervormige blad van de Japanse notenboom, zoals op de foto hiernaast te zien. De vormen van blad en bloem komen prachtig overeen. Je hoeft echter niet alleen naar overeenkomsten te zoeken. Het kan namelijk ook erg tof uitzien om juist te variëren in de blad- en bloemvormen. Combineer bijvoorbeeld de grote, ronde bloemen van de hibiscus met de wat kleinere, omhoog bloeiende bloemetjes van de lavendel. Als je de juiste kleur hibiscus kiest, heb je zo qua kleur ook nog een erg goede match!

Kleuren

Want kleur is een van de belangrijkste eigenschappen die je meeneemt als je planten met elkaar gaat combineren. En het is natuurlijk vooral een kwestie van smaak! Een veelgemaakte keuze is om verschillende tinten van een bepaalde kleur terug te laten komen in je tuin of op je terras. Niet voor niets passen het uitbundig gele Chinees klokje en de katjeswilg met zijn wit-gele katjes vaak leuk bij elkaar. Ook de kun je de felroze Surinaamse poederdons combineren met een roze hortensia of hibiscus. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Hoogteverschillen

Hoogteverschillen maken je tuin levendig en dynamisch. Als je combinaties gaat maken, is ook dat iets om rekening mee te houden. Onze heesters op stam zijn vaak goed te combineren met verschillende bloembollen of met andere laagbloeiende planten. Combineer paarse viooltjes bijvoorbeeld met de frisse rozemarijn, met zijn blauw-paarse bloemetjes. Dit soort combinaties kun je bovendien zowel in de vollegrond maken, als in potten. Ook als je een verhard terras of een tuin vol stenen hebt, zijn er dus opties genoeg!

Wil je nog meer inspiratie opdoen? Bekijk dan onze andere blogs of ons assortiment. De heesters van Just Terrace zijn daarnaast verkrijgbaar bij onze verkooppunten. Helaas kun je daar momenteel vaak niet zomaar gaan winkelen, maar wist je dat veel tuincentra ook bezorgen? Ook kun je bij een aantal tuincentra op afspraak gaan shoppen. Zo kun je je favoriete heester op stam gelukkig alsnog bij je thuis krijgen tijdens deze lockdown!