25 aug - 2020
Categories:

Je kleine tuin groter laten lijken

Een bescheiden terras, een klein balkon of een tuintje ter grootte van een postzegel? Misschien denk je zelf dat je er weinig mee kunt, maar er zijn genoeg manieren om je kleine tuin groter te laten lijken, zonder dat je dat al te veel moeite of onderhoud kost.

Gebruik hoogteverschillen

Een tuin met hoogteverschillen lijkt vaak groter en spannender dan een vlakke tuin. Leg met wat traptreden een verhoging of verlaging aan, zodat je tuin niet in één blik te vangen is.

Ook op het gebied van beplanting kun je hoogteverschillen creëren. Ga zowel horizontaal als verticaal tuinieren. Kies naast wat planten in de grond ook voor een paar mooie klimplanten tegen de schutting, of plant een kleinblijvende boom of heester, zoals de Perzische Slaapboom (Albizia, zie foto) of de Sierappel (Malus).

Leg je verharding slim aan

Maak slimme keuzes op het gebied van verharding. Kies je voor een betegelde tuin? Neem dan grotere tegels, die zorgen voor rust en ruimtelijkheid. Als het mogelijk is, is het slim om de tegels diagonaal te leggen. De diagonale lijnen zorgen er namelijk voor dat je tuin groter lijkt

Als je een vloer aanlegt met planken, houdt dan rekening met de vorm van je tuin. Bij een korte, brede tuin is het slim om de planken in de lengte te leggen. Dat zorgt ervoor dat je tuin langer lijkt. Als je een lange, smalle tuin hebt, kun je deze breder laten lijken door de planken in de breedte te leggen.

Creëer een eenheid

Let er op dat het niet te druk wordt in je tuin. Laat bepaalde patronen vaker terugkomen en waak ervoor dat je niet té veel verschillende kleuren en materialen gebruikt. Dat zorgt voor chaos, waardoor de ruimtelijkheid in je tuin verdwijnt.

Zorg ook dat je beplanting goed bij elkaar past. Combineer bijvoorbeeld de Hortensia (Hydrangea, links) ‘Endless Summer’ met de Surinaamse Poederdons (Calliandra, rechts) ‘Dixie Pink’. De roze kleuren van deze heesters passen prachtig bij elkaar en hiermee creëer je rust en eenheid in je tuin, waardoor je tuin groter lijkt.

 

Plaats spiegels in je tuin

Een goedgeplaatste spiegel kan een optische illusie veroorzaken. Plaats de spiegel bijvoorbeeld aan het einde van je tuin en zet er een paar planten of heesters voor, zodat je niet direct kunt zien dat er een spiegel staat. Zo kan het opeens lijken alsof je tuin verder doorloopt dan daadwerkelijk het geval is. Behalve dat zorgt een spiegel ook voor meer licht in je tuin, waardoor alles ruimtelijker oogt.

Er zijn dus genoeg manieren om je tuin groter te laten lijken en de heesters van Just Terrace kunnen daar ook aan bijdragen! Bekijk ons assortiment of ga langs bij een van onze verkooppunten.