22 apr - 2021
Categories:

Hommels en bijen zijn gek op deze 5 planten!

Bijen zijn ontzettend nuttige beestjes. Ze zijn de belangrijkste bestuivers van de bomen en planten waar wij van eten. En niet alleen in de kassen, ook in de natuur zijn ze van groot belang. Ook daar bestuiven ze struiken en bomen met vruchten. Zonder vruchten ontstaan er geen zaden en zonder zaden ontstaan er geen nieuwe planten. Zo zorgen bijen er dus voor dat de natuur zich blijft ontwikkelen en bevorderen ze de biodiversiteit.

Afgelopen weekend was de jaarlijkse bijentelling. Helaas gaat het niet zo goed met de bij. Van de ruim 350 soorten wilde bijen wordt meer dan de helft met uitsterven bedreigd. Geen goed nieuws, maar je kunt er wel iets aan doen! Door een bijvriendelijke tuin in te richten, help je bijen overleven. Dat kan met schuilplekken zoals een bijenhotel, maar ook met de juiste planten. In deze blog zetten wij de favoriete planten en bloemen van bijen voor je op een rijtje. Zo kun jij starten met de inrichting van jouw bijentuin!

Katjeswilg

De katjes van de katjeswilg (Salix) zijn van levensbelang voor hommels en bijen. Dat komt doordat de katjes al vroeg in het voorjaar ontstaan, zo rond het einde van februari. Ze geven veel stuifmeel en daar is onder andere de honingbij dol op. Daarnaast kunnen bijen al dat stuifmeel goed gebruiken zo vroeg in het jaar. Met een katjeswilg in je tuin zul je dan ook volop kunnen genieten van zoemende bijen, die enthousiast van het ene naar het andere katje vliegen.

Amerikaanse sering

De Amerikaanse sering (Ceanothus) is met zijn uitbundige bloei van kenmerkende, blauwe bloemen een waar walhalla voor veel bijensoorten. De honingachtige geur van de plant trekt namelijk bijen aan. Bovendien is ook deze plant rijk aan stuifmeel door de vele, grote bloemtrosjes die hij in de bloeitijd heeft. De Amerikaanse sering bloeit tussen april en juni en trekt al die tijd bijen naar je tuin, terras of balkon. Genieten!

Vlinderstruik

De vlinderstruik (Buddleja) trekt, zoals de naam al doet vermoeden, volop vlinders aan. Maar ook bijen zijn dol op deze fantastische zomerbloeier. Gelukkig is deze heester al erg populair in Nederland. Het is immers een prachtige plant en met de juiste zorg geniet je de hele zomer van de bloei. En niet alleen jij, ook vlinders en bijen worden heel gelukkig van de vlinderstruik. Een win-winsituatie!

Lavendel

Kruiden doen het altijd goed bij bijen en hommels. Met lavendel (Lavandula) in je tuin ben je dan ook verzekerd van het nodige zoemende gezelschap tijdens de zomerdagen. Tel daar de heerlijke geur en de prachtige paarse bloemenzee nog eens bij op, en de lavendel blijkt dé must have voor deze zomer. Ga jij hem aanschaffen?

Rozemarijn

Zoals gezegd zijn kruiden populair onder bijen, dus logischerwijs is ook de rozemarijn (Rosmarinus) een ware bijentrekker. Deze prachtige plant heeft zo’n beetje het hele jaar bloem, maar kent zijn hoogtijdagen in de zomer. Dan biedt deze blauwe, bloemrijke sierheester bijen en hommels dagelijks een grandioos feestmaal aan, waar de beestjes maar wat graag gebruik van maken. Bovendien ruikt de rozemarijn heerlijk en is hij ook nog eens ontzettend leuk om te zien.

Ben jij na het lezen van dit artikel van plan om wat bijvriendelijke planten aan te schaffen? De heesters van Just Terrace zijn verkrijgbaar bij onze verkooppunten. Helaas kun je daar momenteel vaak niet zomaar gaan winkelen, maar wist je dat veel tuincentra ook bezorgen? Ook kun je bij een aantal tuincentra op afspraak gaan shoppen. Zo kun je je favoriete heester op stam gelukkig alsnog bij je thuis krijgen tijdens deze lockdown!