14 mrt - 2021
Categories:

Het is maart: (bijna) tijd om te snoeien!

Wanneer je een plant moet snoeien, hangt af van verschillende factoren. De bloeiperiode van de plant is de belangrijkste factor, maar ook het weer en de soort plant spelen een rol. Nu het maart is en de periodes van strenge vorst (waarschijnlijk) achter de rug zijn, mogen veel najaarsbloeiers gesnoeid worden. En ook voor een aantal vroege bloeiers komt de snoeiperiode er al aan. In deze blog leggen we je uit waar je op moet letten als je je heesters gaat snoeien.

Snoeien in het voorjaar

Als je een heester gaat snoeien, kijk dan eerst naar de sierwaarde van de plant. Is de plant die je gaat snoeien vooral mooi vanwege zijn blad? Dan is helemaal terugsnoeien vaak niet nodig. Knip hem gewoon weer een beetje in model, zodat je kunt blijven genieten van de heester. Dit kan in het voorjaar, maar eventueel ook in andere jaargetijden. Zolang je maar niet snoeit als er vorst wordt voorspeld.

Gaat het bij de sierwaarde van de plant om de bloemen? Dan gelden er andere regels. Over het algemeen geldt dat heesters die na juni bloeien, in het voorjaar mogen worden gesnoeid. Denk bijvoorbeeld aan de vlinderstruik (Buddleja), de lavendel (Lanvandula), de hibiscus (Hibiscus) en de pluimhortensia (Hydrangea Paniculata). Deze planten snoei je zo snel mogelijk na de winter. Zo weet je zeker dat er geen onherstelbare vorstschade optreedt, maar zorg je er ook voor dat je komende zomer weer kunt genieten van de bloei.

Behalve deze najaarsbloeiers, mogen ook een aantal vroege bloeiers nu al bijna gesnoeid worden. Zo kun je het Chinees klokje (Forsythia) direct na de bloei snoeien, net als de Sierkers (Prunus) ‘Comet’. Nu is maart waarschijnlijk nog een beetje vroeg voor deze groep heesters, maar over een paar weken zullen ze er toch aan moeten geloven. Als je deze heesters pas in het najaar of in de winter snoeit, dan zitten er in het volgende voorjaar namelijk nog geen knoppen aan en is er dus geen bloei. Zorg daarom dat je ze als ze uitgebloeid zijn zo snel mogelijk kortwiekt.

Aan de slag met snoeien

Als je aan de slag gaat met snoeien, zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten. Zorg er ten eerste voor dat je goed en scherp gereedschap gebruikt. Knip je met een botte snoeischaar? Dan veroorzaak je extra schade en rafels rondom de snoeiwond, waardoor je schimmels de ruimte geeft om zich te ontwikkelen.

Heb je je gereedschap bij elkaar? Vergeet dan niet om eerst goed te kijken voor je begint te knippen. Door blindelings te gaan snoeien, verpest je de balans van je heester. Bovendien beschadig je misschien de plant. Een handige regel om te onthouden is dat oude takken zo diep mogelijk teruggeknipt mogen worden. Ook schurende en over elkaar groeiende takken mag je wegsnoeien om ruimte te creëren. Jonge scheuten knip je niet terug, daar blijf je net boven met je snoeischaar. Scheuten groeien namelijk verder, waardoor je een open structuur behoudt.

Wil je niet aan de slag met je snoeischaar, maar schaf je liever een aantal nieuwe planten aan? De heesters van Just Terrace zijn verkrijgbaar bij onze verkooppunten. Daar verkopen ze overigens ook vaak snoeigereedschap, dus ook als je wel gaat snoeien is het de moeite waard om eens een kijkje te nemen. Helaas zijn onze verkooppunten momenteel gesloten, maar wist je dat veel tuincentra ook bezorgen? Ook kun je bij een aantal tuincentra op afspraak gaan shoppen. Zo kun je je favoriete heester óf het beste snoeigereedschap alsnog bij je thuis krijgen tijdens deze lockdown!