11 sep - 2021
Categories:

De glansmispel op stam: welke soort past bij mij?

Er zijn meer dan 60 soorten glansmispel (photinia) in alle soorten en maten. Sommige zijn meer geschikt om op stam te kweken dan andere. Bij Just Terrace hebben we 3 varianten van de glansmispel op stam, elk met zijn eigen kenmerken. Weet jij welke soort het best past bij jouw tuin, terras of balkon?

Glansmispel x fraseri ‘Little Red Robin’

De glansmispel ‘Little Red Robin’ (wat gezien de kleur van de glansmispel heel toepasselijk ‘klein roodborstje’ betekent) is waarschijnlijk de meest bekende soort. Deze variant staat bekend om zijn kleine blad, zijn donkerrode uitlopers en om zijn snelle groei. Om hem in vorm te houden, kun je hem het hele jaar bijsnoeien (behalve als het vriest). Hij is wintergroen en is dus het hele jaar door een waardevolle toevoeging in je tuin!

Glansmispel x fraseri ‘Robusta Compacta’

Zoals de naam al doet vermoeden, heeft de glansmispel ‘Robusta compacta’ een compactere groeiwijze dan zijn soortgenoten. Ook heeft hij wat kleiner blad, groeit hij in vergelijking wat langzamer en hoef je hem dus minder vaak te snoeien. Door deze kenmerken wordt deze variant gezien als geschikter voor in kleine, onderhoudsvriendelijke tuinen. Verder is ook deze soort wintergroen en heeft hij qua kleur iets feller rode uitlopers dan de ‘Little Red Robin’-variant.

Glansmispel x fraseri ‘Chico’

De glansmispel ‘Chico’ is relatief nieuw in zijn soort. Net als de hierboven genoemde soorten is hij wintergroen. Deze glansmispel heeft verder een vrij compacte groei. Het grootste verschil met zijn soortgenoten is de kleur van het blad. Waar de ‘Little Red Robin’ en de ‘Robusta Compacta’ allebei behoorlijk felrode uitlopers hebben, zijn die van de ‘Chico’ wat subtieler rood. Ze neigen zelfs een beetje naar oranje-brons, wat vooral in de herfst een prachtig gezicht is.

  Little Red Robin Robusta Compacta Chico

Achtereenvolgens: Little Red Robin, Robusta Compacta, Chico

Welke glansmispel moet ik kiezen?

Door zijn opvallende rode en groene bladeren is een glansmispel hoe dan ook een blikvanger in je tuin, die volop zorgt voor sfeer. Welke glansmispel op stam je kiest, is dan ook vooral een kwestie van smaak. Kijk naar de groeiwijze en de kleur die je het meest bij jouw tuin, terras of balkon vindt passen. Wat onderhoud betreft is de glansmispel ‘Robusta Compacta’ misschien iets onderhoudsvriendelijker, maar ook de andere soorten glansmispels zijn niet heel veeleisend wat betreft verzorging. Laat je daar dus niet door leiden.

De glansmispels van Just Terrace zijn, net als onze andere heesters op stam, verkrijgbaar bij onze verkooppunten. Welke kies jij?