4 feb - 2022
Categories:

6x kruiden op stam voor in jouw tuin

Kruidenplanten in tuinen, op terrassen en op balkons zijn helemaal in. Dat is niet zo gek, want je eigen kruidentuin hebben, heeft heel veel voordelen. Behalve de heerlijke smaken en geuren, ziet een tuin met kruidenplanten er namelijk ook nog eens fantastisch uit! Bij Just Terrace hebben we een uniek aanbod van kruidenplanten op stam. Onderhoudsvriendelijk, beheersbaar en bovenal super sfeervol. In deze blog zetten we zes van onze favoriete kruidenplanten op stam voor je op een rijtje.

Laurier

De laurier (laurus nobilis) is een prachtige, volle plant. Het blad wordt vaak gebruikt om eten op smaak te brengen, bijvoorbeeld in soep of op vlees. Gebruik je de bladeren van de laurier niet in je eten, dan is de sierwaarde van dit kruidenboompje ook de moeite waard! De lichtgroene bladeren zorgen voor een frisse en lichte uitstraling. In warme zomers bloeien aan de laurier bovendien crèmekleurige, stervormige bloemetjes. In het najaar krijgt deze plant vervolgens nog rode besjes, die later verkleuren naar zwart. Een dynamische heester dus waar je van het voorjaar tot en met het najaar plezier van hebt!

Tijm

Ook tijm vind je bij menig kok in de keukenlade, maar wist je dat een tijmplant het ook fantastisch doet in tuinen en op terrassen en balkons? Ook onze variant op stam (thymus capitatus) is erg populair als tuin- en terrasplant. Deze heester heeft namelijk erg bijzondere looks met zijn kleine, naaldvormige blaadjes, die grijsgroen zijn van kleur. Fijn is bovendien dat deze heester de hele winter groen is. In de zomer bloeien er leuke, blauwpaarse bloemetjes aan je tijmplant. Die trekken volop bijen en vlinders aan, waardoor je met een tijmplant dus een hoop sfeer en leven je tuin in brengt!

Lavendel

Lavendel (lavandula angustifolia) staat bekend om zijn heerlijke geur, die veel wordt gebruikt in parfums en shampoos. Ook sommige gerechten worden op smaak gebracht met behulp van de bloemen va deze plant. Zo zit in Provençaalse kruiden vaak lavendel. Daarnaast wordt lavendel veel gebruikt in rustgevende theeën. Met een lavendelplant in je tuin kun je dus allerlei kanten op op culinair gebied, maar daarnaast ziet deze paarse sfeerbrenger er natuurlijk ook fantastisch uit. Zeker in de zomer zal het rond je lavendelplant gonzen van de bijen en vlinders, want ook zij zijn dol op deze heester!

Rozemarijn

De rozemarijn op stam is een echte blikvanger, die we bij Just Terrace in twee soorten hebben. De rosmarinus officinalus heeft rechtopstaande taken, waar de rosmarinus officinalus ‘Prostatus’ een kruipende groeiwijze heeft, met hangende takken. Beide varianten zijn herkenbaar door hun naaldachtige takjes en kleine, paarse bloemetjes. Die bloemetjes zitten er bijna het hele jaar wel in, maar in het voorjaar bloeit de rozemarijn op stam op zijn mooist. Dan geurt deze heester ook heerlijk en is het dus een absolute must have voor in je tuin!

Eucalyptus

De eucalyptus op stam, ook wel bekend als de cidergomboom (eucalyptus gunnii) is een prachtige, groenblijvende heester, met exotische looks. Hij is niet winterhard, maar met zijn ronde, blauwgroene blaadjes blijft hij er in zachte winters wel gewoon fantastisch uit zien. Daarnaast staat deze plant natuurlijk bekend om zijn aromatische geuren en worden eucalyptuskruiden veel gebruikt in thee. Thee met eucalyptus zou namelijk een helende, koortsremmende werking hebben, waar je bij een griepje flink van aansterkt!

Mirte

Onze mirte op stam (myrtus communaris tarentina) is niet zo bekend, maar daarom niet minder mooi! Met zijn groene, langwerpige, glanzende blad is deze heester van zomer tot winter een blikvanger in jouw tuin. Vooral in de zomermaanden, van mei tot augustus, is de mirte prachtig. Hij staat dan volop in bloei, met geurende, opvallend witte bloemen. In het najaar, na de bloei, komen er besjes aan de plant, die erg populair zijn bij vogels. Ook wij mensen kunnen de besjes eten. Ze smaken bijvoorbeeld heerlijk in zomerse salades. Het blad van de mirte wordt overigens veel gebruikt in de keuken, bijvoorbeeld om vlees op smaak te brengen.

De heesters van Just Terrace zijn verkrijgbaar bij onze verkooppunten. Welke kruidenplanten ga jij toevoegen aan je tuin, terras of balkon?