22 jul - 2021
Categories:

In ontwikkeling: eucalyptus ‘Azura’

Bij Just Terrace blijven we ons graag ontwikkelen. We introduceren regelmatig nieuwe soorten in ons assortiment, maar ook onze bestaande soorten blijven we verbeteren. Zo kunnen we na een aantal jaar van proeven binnenkort een nieuwe, mooiere variant van de cidergomboom, ook wel bekend als de eucalyptus, toevoegen aan ons assortiment, namelijk de eucalyptus gunnii ‘Azura’.

Onderzoeken en proberen

De suggestie voor deze nieuwe cidergomboom kwam van Plantipp. We werken regelmatig samen met dit bedrijf, dat nieuwe soorten op de markt brengt. Plantipp benadert ons op het moment dat ze interessante soorten hebben om op stam te kweken. Na zo’n tip doen we eerst zelf wat research en als we er vertrouwen in hebben, starten we met een proefperiode van minimaal 3 jaar. Bij de eucalyptus Azura besloten we na ons eigen onderzoek om de uitdaging aan te gaan.

In de proefperiode van de eucalyptus Azura hebben we eerst geprobeerd om de stekken op lengte te krijgen voor de juiste stamhoogte. Toen dat lukte, kon de kroon erop. Daarna volgde een periode van het perfectioneren van de kweekmethode. In die periode draaiden we proeven met kleine hoeveelheden van deze plant. De eucalyptus Azura werd gelukkig een succes, maar het gaat lang niet altijd goed. Van de 10 nieuwe soorten die we uitproberen, komen er misschien 2 daadwerkelijk op de markt.

Het succes van de Azura

Waar onze cidergomboompjes eerst werden gekweekt met zaad, werken we bij deze variant met stekken. Dat heeft als voordeel dat het eindproduct veel uniformer is. Dat wil zeggen dat alle heesters op elkaar lijken qua bladgrootte, kleur en groeiwijze. Dat is niet het enige voordeel van de eucalyptus Azura. Hij is, anders dan zijn soortgenoten die met zaad zijn gekweekt, lekker makkelijk te snoeien. Daarnaast heeft het blad een mooiere, egaal blauwe kleur en groeit hij veel compacter. Dat ziet er op stam ontzettend mooi uit.

Momenteel zijn we bezig met het opschroeven van de productie. Bij sommige verkooppunten is de eucalyptus Azura dus al verkrijgbaar, maar het kan ook dat je nog even geduld moet hebben voor je deze plant in je tuin kunt zetten. Wil je in de tussentijd je tuin wel graag opfleuren met een toffe heester op stam? We hebben nog eindeloos veel andere opties! Bekijk onze seizoenenpagina eens voor wat inspiratie!