10 aug - 2021
Categories:

Heester van de maand: Surinaamse poederkwast

Bij iedere tijd van het jaar passen andere planten. Daarom staat er bij Just Terrace iedere maand één heester in de spotlights. De heester van de maand augustus is de Surinaamse poederkwast ‘Dixie Pink’.

De Surinaamse poederkwast, in het Latijn de calliandra surinamensis, is een prachtige, exotische zomerbloeier. Doordat we dit jaar nog relatief weinig zon hebben gezien, bloeit hij deze zomer vrij laat. In een zomer met veel zon krijgt de Surinaamse poederkwast zijn eerste bloemen soms al in mei, waarna hij tot oktober vaak nog meerdere keren bloeit. Van deze heester heb je dus een lange zomer plezier!

De Surinaamse poederkwast: prachtige bloemen én blad

De Surinaamse poederkwast op stam bloeit enorm uitbundig en is daarmee een echte eyecatcher in tuinen, op terrassen en op balkons. Ook de bloemen zelf zijn een opvallende verschijning. Ze hebben de vorm van donzige kwastjes, waardoor deze plant, die soms ook de ‘poederdons’ wordt genoemd, zijn naam aan dankt. De felroze kleur van de bloemen zorgt overal voor sfeer en fleurigheid en geuren daarnaast heerlijk! Daarmee trekken ze ook volop vlinders en bijen naar je tuin.

Niet alleen de bloemen van de Surinaamse poederkwast zijn mooi, ook het blad is een belangrijk onderdeel van de sierwaarde van deze heester. Surinaamse poederkwasten hebben kleine, geveerde blaadjes in een prachtige, heldergroene kleur. Bij bewolkt weer of in de avonduren vouwen de blaadjes zich langzaam dicht. In de winter verliest de Surinaamse poederkwast zijn blad niet, al zul je hem als het kwik onder de 0 graden daalt wel binnen moeten zetten. Hij is namelijk niet winterhard.

Verzorging van je Surinaamse poederkwast

Zoals hierboven al beschreven bloeit de Surinaamse poederkwast op stam het best als hij veel zon krijgt. Geef hem dus een mooi plekje in de zon of halfschaduw, het liefst een beetje uit de wind. Zorg er daarnaast voor dat de grond waar hij in staat altijd vochtig is.

Wil je de Surinaamse poederkwast snoeien? De beste periode daarvoor is het begin van het voorjaar, als je zeker weet dat het niet meer gaat vriezen. Ben er zeker niet te laat bij met snoeien, want dan mis je misschien een deel van de bloeiperiode en dat zou zonde zijn.

Haal nu jouw Surinaamse poederkwast op stam

De Surinaamse poederkwast ‘Dixie Pink’ is de heester van de maand augustus. Hij is, net als onze andere heesters, verkrijgbaar bij onze verkooppunten bij jou in de buurt.