6 okt - 2020
Categories:

Heester van de maand: sneeuwbal

Bij iedere tijd van het jaar passen andere planten. Daarom staat er bij Just Terrace iedere maand één heester in de spotlights. De heester van de maand oktober is de sneeuwbal.

De sneeuwbal (Viburnum Tinus) is een winterbloeiende heester. Met zijn glanzende, donkergroene blad is het ook buiten de bloei om een prachtige heester, maar de sneeuwbal is toch het mooist in de winter.

Een echte winterheester

De bijnaam ‘sneeuwbal’ draagt de Viburnum Tinus niet voor niets. Deze heester, die zo’n 150 centimeter hoog wordt, mag namelijk niet ontbreken in jouw wintertuin. De sneeuwbal bloeit de gehele winter en een deel van het voorjaar, van oktober tot mei. Wat begint met kleine, roze bloemschermen, eindigt in volle, witte bloemen, die ook nog eens heerlijk ruiken. En aan variatie geen gebrek met deze heester, want aan het eind van de bloei komen er leuke, zwarte besjes aan de plant.

Verzorging van je sneeuwbal

Een ander groot pluspunt van deze heester, is dat hij maar weinig verzorging nodig heeft. Qua grond heeft de sneeuwbal niet echt een voorkeur en wat water in droge tijden is meestal genoeg. De sneeuwbal doet het goed in vrijwel iedere tuin, als hij maar een zonnige, beschutte plek heeft.

Deze plant houdt niet van strenge vorst. Bij lage temperaturen kan er schade optreden aan de takken of het blad. Het is dus raadzaam om de sneeuwbal tijdens de echt koude dagen naar binnen te verplaatsen.

Je sneeuwbal snoeien

De sneeuwbal hoeft niet per se gesnoeid te worden, omdat hij van zichzelf al een prachtige vorm heeft. Om deze heester compact te houden, kun je ervoor kiezen om toch te snoeien. Kies je hiervoor? Snoei dan in het voorjaar, direct na de bloei. Als je de sneeuwbal later snoeit, kan het dat je de nieuwe knoppen wegsnoeit, en dat is natuurlijk niet de bedoeling!

De sneeuwbal is de heester van de maand oktober en is verkrijgbaar bij onze verkooppunten.