6 dec - 2020
Categories:

Heester van de maand: olijfboom

Bij iedere tijd van het jaar passen andere planten. Daarom staat er bij Just Terrace iedere maand één heester in de spotlights. De heester van de maand december is de olijfboom.

De olijfboom, met de Latijnse naam Olea Europaea, is immens populair in Zuid-Europa. Ook in Nederland wordt deze heester gelukkig steeds bekender. Voor veel mensen is het olijfboompje een typische zomerplant, met zijn mediterraanse uiterlijk en de bloei in het late voorjaar. Geheel terecht is dat niet, want de olijfboom heeft ook in de winter een fantastische sierwaarde.

De olijfboom op stam: het hele jaar plezier

Van een olijfboompje kun je het hele jaar genieten. Met de smalle, langwerpige bladeren, die in de winter gewoon hun grijsgroene kleur behouden, misstaat de olijfboom absoluut niet in een decembertuin, ondanks dat hij pas in het late voorjaar bloeit. Zo rond de maanden mei en juni komen er mooie, crèmekleurige bloemen aan de plant. En met een beetje geluk kun je in de zomer wat olijven van je boompje oogsten. Heerlijk voor bij de borrel in je tuin of op je terras!

Verzorging van je olijfboom

De olijfboom is een van de meest onderhoudsvriendelijke heesters die er is. Hij staat het liefst in de zon of half in de schaduw en is prima bestand tegen de zachte, Nederlandse winters. Pas als het de temperatuur voor een langere periode onder het vriespunt blijft, kan het verstandig zijn om de kroon van de olijfboom te bedekken met bijvoorbeeld een vliesdoek. Zo voorkom je verdroging en bescherm je deze heester tegen de vorst.

Je olijfboom snoeien

Een olijfboom op stam snoeien is geen noodzaak, maar om hem een beetje in bedwang te houden, is het wel een aanrader. Je snoeit dus puur om de mooie, ronde vorm te behouden. De beste tijd om te snoeien is na de winter. Als je vindt dat je olijfboompje te hard groeit, kun je ervoor kiezen om hem in de zomer nog een keer bij te snoeien, maar dit is vaak niet nodig.

De olijfboom is de heester van de maand december en is verkrijgbaar bij onze verkooppunten.