8 jul - 2021
Categories:

Heester van de maand: Japanse kardinaalshoed ‘Marieke’

Bij iedere tijd van het jaar passen andere planten. Daarom staat er bij Just Terrace iedere maand één heester in de spotlights. De heester van de maand juli is de Japanse kardinaalshoed ‘Marieke’.

De kardinaalshoed, ook wel bekend als de kardinaalsmuts of de Euonymus, is vooral bekend als haagplant. Ook op stam is hij echter een aanwinst voor je tuin, terras of balkon. Hij is er in allerlei soorten, maten en kleuren. De heester van de maand juli is de soort Euonymus japonicus ‘Marieke’, een vrolijke, bonte soort kardinaalshoed met geel-groen blad dat omhoog groeit. Deze heester komt, zoals de naam al doet vermoeden, oorspronkelijk uit Japan. Hij gedijt echter ook prima in Nederland en is hier ook al jaren erg populair.

In mei bloeit de Japanse kardinaalshoed ‘Marieke’ met kleine, onopvallende, witte bloemetjes, maar de belangrijkste sierwaarde van deze heester is zijn prachtige, opvallende blad. Daar heb je bovendien het hele jaar plezier van, want deze soort is, net als alle andere soorten Euonymus, winterhard én wintergroen. Dat betekent dat de kardinaalshoed zijn blad niet verliest in de winter. Hij blijft dus het hele jaar mooi, zonder dat je daar heel veel voor hoeft te doen. Dit kenmerk van de kardinaalshoed maakt het heel leuk om in je tuin of op je terras verschillende soorten van de Euonymus met elkaar te combineren, zoals op de foto hiernaast.

Verzorging van je kardinaalshoed ‘Marieke’

Hierboven zeiden we al dat je maar weinig moeite hoeft te doen om je Japanse kardinaalshoed ‘Marieke’ mooi te houden. Het is een ontzettend onderhoudsvriendelijke plant, die maar weinig eisen stelt. Voor een bonte soort als deze geldt dat hoe meer hij in de zon staat, hoe bonter het blad wordt. Zet je hem wat meer in de schaduw? Dan blijft het blad wat groener van kleur.  Zorg verder dat de grond waar je Japanse kardinaalshoed ‘Marieke’ in staat altijd vochtig is en zorg voor een standplaats uit de wind.

Daarnaast is het een plant die je gemakkelijk kunt snoeien. Om hem mooi en compact te houden, is het ook aan te raden om hem regelmatig bij te knippen, minimaal één keer per jaar. Een goed moment om te snoeien is na de winter, in maart of april. Snoeien bij vorst of bij zonnig weer raden we af, om te voorkomen dat de bladeren verbranden of uitdrogen.

De Japanse kardinaalshoed ‘Marieke’ is de heester van de maand juli. Hij is, net als onze andere heesters, verkrijgbaar bij onze verkooppunten.