6 jun - 2021
Categories:

Heester van de maand: bolliguster

Bij iedere tijd van het jaar passen andere planten. Daarom staat er bij Just Terrace iedere maand één heester in de spotlights. De heester van de maand juni is de bolliguster.

De bolliguster, in het Latijn bekend als de ligustrum delavayanum, is een mooie, wintergroene plant met kleine, donkergroene blaadjes. Typerend voor deze plant is daarnaast de dichte, compacte groei. Met deze groeiwijze en de bladvorm lijkt de bolliguster een beetje op de buxus, maar dan met wat donkerder blad. En dat is niet het enige verschil. In juni en juli krijgt de bolliguster namelijk kleine, crèmekleurige, pluimpjes met bloemetjes. Die zorgen in combinatie met het groene blad voor een frisse toevoeging aan je tuin, terras of balkon.

Verder brengt de bolliguster vaak lekker veel leven naar je tuin, vooral in deze tijd van het jaar. Vlinders en bijen zijn namelijk dol op de bloemen. In het najaar trekken bolligusters bovendien volop vogels aan. Ze krijgen na de bloei namelijk zwarte besjes, die vogels heerlijk vinden. Let wel op, vogels mogen er dan gek op zijn, voor mensen zijn de bessen van de bolliguster giftig!

Verzorging van je bolliguster

De bolliguster (vooraan) gecombineerd met de berk (links achter) en de glansmispel (rechts achter)

De bolliguster is niet erg veeleisend qua verzorging. Hij wil graag een zonnige, maar beschutte plaats en heeft natuurlijk voldoende water nodig, zeker in droge periodes. De bolliguster is daarnaast matig winterhard, dus bij strenge vorst is het slim om hem te bedekken of tijdelijk op een lichte plek binnen te zetten. Verder is de bolliguster, net als de andere heesters van Just Terrace, lekker onderhoudsvriendelijk, zodat je er niet al te veel omkijken naar hebt.

Als je houdt van snoeien, dan kun je met een bolliguster zeker je ei kwijt. Met zijn fijne bladeren is deze plant namelijk uitermate geschikt voor vormsnoei. Ook hoef je niet per se te wachten met snoeien tot net na de bloei, zoals bij veel andere heesters. De bolliguster kan namelijk bijna het hele jaar in model worden geknipt. Het enige waar je rekening mee moet houden, zijn de weersomstandigheden. In koude winters en extreem zonnige periodes wordt het afgeraden om deze heester te snoeien.

De bolliguster is de heester van de maand juni en is verkrijgbaar bij onze verkooppunten. Ben je benieuwd welke planten we nog meer in ons assortiment hebben die passen bij deze tijd van het jaar? Doe dan wat inspiratie op op onze seizoenenpagina.